Kinek ajánljuk az ingatlan hitelt?


Először is szükséges rögzíteni, hogy a későbbiekben az ingatlan kifejezés pontosan milyen ingatlanokat takar:

  • Lakóingatlan
  • Kereskedelmi ingatlan: Budapesten, annak aglomerációjában, illetve egyéb jóvá- hagyott településeken önálló helyrajzi számon bejegyzett A és B kategóriás iroda vagy üzlethelyiség.
  • Építési telek: Budapesten, annak aglomerációjában, illetve egyéb jóváhagyott településeken önálló helyrajzi számon bejegyzett belterületi telekingatlan.


Kinek ajánljuk Az ingatlanhitelt? - Annak, akinek...

  • Nincs ingatlana, sem megtakarítása (de van jövedelme)
  • Van ingatlana, nincs elég megtakarítása, de pénzre van szüksége
  • Nincs elég megtakarítása és nincs még ingatlana
  • Van pénze ingatlanra is, de a pénze magasabb hozammal dolgozik, mint a hitelkamataink mértéke
  • Új ingatlanra kellene a pénz, de a régit még nem adta el


Ingatlanvételhez kötött finanszírozási konstrukciók: ingatlankölcsön, ingatlanlízing

Kinek ajánlható a ingatlankölcsön és ingatlanlízing? Természetesen annak, aki ingatlant szeretne vásárolni, de a vásárlás idejében rendelkezésre álló pénze nem elég. Annak is ajánlható, aki ingatlant szeretne vásárolni és pénze is lenne rá, de azt a pénzt a ingatlankölcsönért fizetendő kamatnál nagyobb hozammal dolgoztatja. Ebben az esetben nem érdemes forrást elvonni a vállalkozásától akkor sem, ha ingatlanra kell, mivel nagyobb lenne az elmaradt haszon, mint a ingatlankölcsönért fizetendő kamat.

Ingatlankölcsön esetében az ügyfél szerez tulajdonjogot, ingatlanlízing esetében a hitelt nyújtó hitelintézet. Ingatlan vételi szándéka esetén az első lépéstől a beköltözésig igénybe veheti a bankok szolgáltatásait: az adásvételi szerződés elkészítésétől annak ügyvédi ellenjegyeztetéséig, a földhivatali eljárások lebonyolításán keresztül a vagyonbiztosítási szerződés megkötéséig.


Ingatlanvétel finanszírozása: Lakóingatlan esetén a vételár maximum 60%-ának mértékéig (amennyiben az értékbecslés a vételártól eltér, az alacsony összeg a vetítési alap).

Budapesti kereskedelmi ingatlan esetén a vételár 50%-ának mértékéig (amennyiben az értékbecslés a vételártól eltér, az alacsony összeg a vetítési alap). Aglomerációban és egyéb jóváhagyott településen található kereskedelmi ingatlan esetén a vételár 40%-ának mértékéig (amennyiben az értékbecslés a vételártól eltér, az alacsony összeg a vetítési alap). Építési telek esetén a vételár vételár 50%-ának mértékéig (amennyiben az értékbecslés a vételártól eltér, az alacsony összeg a vetítési alap).


Kinek ajánlható Szabad felhasználású kölcsön? Annak, aki már rendelkezik ingatlannal, de pénzügyi forrásra is szüksége van, hogy valamilyen tervét (pl.: ingatlanfelújítás vagy részvétel egy vállalkozásban, stb.) megvalósítsa. Megfelelő havi bevételi forrással persze ez esetben is ajánlatos rendelkezni, hiszen a kölcsön törlesztő részleteit fizetni kell. Annak is ajánlható, aki már ingatlannal rendelkezik, de pénzét a ingatlankölcsönért fizetendő kamatnál nagyobb hozammal dolgoztatja, és további forrás bevonásával még többet kereshetne. A szabad felhasználású kölcsön esetében a maximum adható finanszírozási összeg: a lakóingatlan és építési telek esetén a fedezetül felajánlott ingatlan becslés szerinti értékének 50%-a. Budapesti kereskedelmi inagtlan esetében a becslés szerinti érték 40%-a, egyéb kereskedelmi ingatlan esetében a becslés szerinti érték 30%-a.


Kinek ajánlható a kiegészítő fedezetes lízing vagy kölcsön? E konstrukció keretében lehetőség van további ingatlanok fedezetbe vonására. Kiegészítő ingatlanfedezet bevonása esetén akár száz százalékos vételfinanszírozás is megoldható, a kiegészítő fedezet ugyanis a megvásárolandó ingatlan fedezeti értéke alapján maximum adható finanszírozás mértékét növeli. Olyan ingatlanvásárlóknak érdemes igénybe venni e termékünket, aki már rendelkezik ingatlannal. Annak is ajánljuk azonban, akinek nincs még ingatlana, de adóstársként is közreműködni kész rokona, ismerőse már rendelkezik ingatlannal. Az ő közreműködésével fedezetbe adott ingatlan értékének 50%-val növelhető a megszerzendő ingatlanra nyújtható finanszírozási összeg. Amennyiben egy új ingatlant a meglévő ingatlan eladási árának felhasználásával óhajt megvenni, de a meglévőre még megfelelő áron vevő nem akadt, áthidaló jelleggel szintén ezt a terméket ajánljuk, nehogy lemaradjon a kiszemelt ingatlanról.