Mit jelent az alul biztosítottság - Az alulbiztosítás fogalma


A vagyonbiztosítások esetében már több esetben jeleztük, hogy mekkora a jelentősége a valós értékek megadásának. Nem mindegy, hogy egy esetleges kárrendezés esetében a biztosító mi alapján térít. Éppen ezért fontos, hogy a szerződések megkötésekor is a valós értéket adja meg, illetve az is nagyon fontos, hogy minden évben a biztosítási évfordulón az újonnan megszerzett értékekkel növelje a biztosítási összeget.


Amennyiben ezeket betartja, úgy egy káresemény kapcsán nem érheti kellemetlen meglepetés, ellenkező esetben az alul biztosítottság áll fenn. Nézzük meg mit jelent az alul biztosítottság. Az alul biztosítottság a biztosítottra nézve kedvezőtlen jelenség, mely a vagyonbiztosításoknál fordul elő, és mely csak a kár felmérésekor derül ki. Ilyen esetekben a biztosítási esemény bekövetkezésekor derül fény arra, hogy a kár értéke jóval magasabb, mint a vagyonbiztosítás szerződésben szereplő biztosítási összeg. Ezek a legtöbb esetben a szerződéskötéskor rossz adatfelvétel valamint az indexálás elhagyása miatt jöhet létre. A biztosító társaságok ezekben az esetekben a kár akkora hányadát fizetik ki mely a valós és a bevallott érték arányára mutat.

Nagyon fontos, hogy a szerződés megkötése, azaz a tényleges aláírása előtt minden részletet elolvasson, hogy minden beírt adatot ellenőrizzen, mert ezzel rengeteg későbbi kellemetlenségtől mentesülhet. Lényeges, hogy a hibákat azonnal javítsa. Ezen felül fontos, hogy a szerződés megkötését követően a biztosító által megküldött szerződésben szereplő adatokat újból ellenőrizze, mert a biztosítónál is lehet adminisztrációs eltérés.