Ingatlaneladás, földeladás adószabályai 2014 és 2015 évben


A nem lakásra, azaz lakóingatlanra és a termőföldekre vonatkozó adótörvény változott 2014-ben. Ezen belül is a vagyon értékű jog változott a termőföldekkel kapcsolatban és a nem lakhatásra való ingatlanok tekintetében. Leginkább az adózási szabályok módosultak, ezért érdemes lesz figyelni ezeket a híreket azoknak, akik ilyen ingatlanokkal vagy termőfölddel rendelkeznek. Az egyik változás, hogy minél régebben vette ezeket a területeket valaki, annál kevesebbet fog adózni utána értékesítés esetén, Mindenki számára fontos az a saját terület, amiért megdolgozott vagy éveken át gondozgatta.


Ettől az évtől megszűnik az éves összes jövedelemre vonatkozó 4,318 millió forintos felső határ, így – jövedelemtől teljesen függetlenül - adómentes a termőföld eladásaiból bejövő jövedelemnek a 200 ezer forintot át nem lépő része, ha a termőföldet olyan beregisztrált mezőgazdasági termelőnek adja el a tulajdonos, aki azt legalább öt évig egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként mezőgazdasági célra használja fel, vagy olyan magánszemélynek adja el, aki regisztrált mezőgazdasági közös vállalkozás beosztottja, és ezt a területet az őt alkalmazó közös vállalkozásnak tíz évre bérbe adja.

Tehát az ingatlaneladás, földeladás adószabályai 2014-ben módosulnak, mindenképp érdemes erre odafigyelni, és figyelemmel kísérnünk őket főleg akkor, ha tulajdonosok vagyunk. Mert könnyen lehet, hogy egy fontos változás elkerüli a figyelmünket és rosszul járhatunk anyagilag, ha egy lényegi információt kihagyunk, vagy nem vagyunk tisztában a lehetőségeinkkel.