Hogyan hívjunk duguláselhárító szakembert?


A dugulás makacs probléma, amely nem múlik el szép szóra – sokszor igen komoly erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a vezetékeket újból átjárhatóvá tegyük, és ismét használatba vehessük a konyhát, fürdőszobát vagy a WC-t. Sok esetben azonban ez nem elég – ilyenkor szakembert kell hívnunk, nem árt azonban észben tartanunk pár dolgot, hogy a duguláselhárító megfelelően felkészülten érkezhessen meg hozzánk.


Fontos lehet például a válasz arra a kérdésre, hogy milyen épület az, amelyben a duguláselhárításra sor kerül. A családi házak, panelek vagy éppen századforduló polgári házak mind másfajta csőrendszerrel rendelkeznek, így a szakembernek ennek megfelelően kell felkészülnie. Amennyiben tudjuk, hogy pontosan milyen anyagból készültek, milyen típusúak a csővezetékek, pontos információkkal rendelkezünk azok kialakításáról, a csőrendszerrel, ezeket is igyekezzünk mindenképpen megosztani a szakemberrel, amennyiben megkérdezi, hiszen ez meghatározhatja, használ-e bizonyos módszereket a munka során. Az is nagyon fontos tényező lehet az eszköz- és módszerválasztás szempontjából, hogy az adott cső átmérője mekkora, illetve hogy hol keletkezett a dugulás – a mosogatóban, mosdókagylóban, a zuhanyzóban, a WC-ben vagy akár valamelyik kerti vezeték esetében.

Mindenképpen mondjunk el mindent, amit magáról a dugulásról tudunk – ha van tippünk, hogy mi okozhatja, például idegen, véletlenül a vezetékbe került tárgy, amely a WC-k esetében meglehetősen gyakori, hogy mióta áll fenn a probléma, visszatérő dugulásról van-e szó, illetve dolgozott-e már valaki más előttünk a problémán.

Mivel a dugulást javasolt először különféle házi praktikák segítségével megoldani, ha esetleg ilyen módszereket vetettünk be, ezeket is részletezzük a szakembernek. Kifejezetten fontos lehet például, hogy milyen lefolyótisztító szerekkel próbálkoztunk, illetve, hogy megpróbáltuk-e magunk szétszerelni a kérdéses lefolyót, vezetéket.

Mindezek az információk nagyon fontosak ahhoz, hogy a szakember pontosan tisztában lehessen azzal, pontosan milyen jellegű dugulással áll is szemben, és ennek megfelelően választhassa meg, milyen eszközöket visz magával a kiszálláskor és milyen módszereket alkalmaz majd a munka során.